Heb je een taxatie nodig voor je woning?

Bij een taxatie van je woning wil je zeker zijn van de deskundigheid van de taxateur. Als eerste moet er bepaald worden welk soort taxatie je nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om je woning te laten taxeren.

Dit kan zijn voor verzekeringsdoeleinden (de zogenaamde herbouwwaarde)

De te verzekeren waarde van een gebouw is de herbouwwaarde. Vaak wordt dit verward met een economische waarde of een WOZ waarde. Bij het afsluiten van een verzekering worden bijvoorbeeld de aankoopwaarde, de historische kostprijs/bouwkosten of de actuele waarde gebruikt.

Hierdoor is de kans op onderverzekering van je woning in al deze gevallen erg groot. Een vaste taxatie sluit dat uit. Wij kijken wat de huidige bouwkosten zijn voor de woning. Vaak worden de verzekerde bedragen jaarlijks geïndexeerd. Hierdoor kan het risico ontstaan dat de herbouwwaarde na een aantal jaren erg veel afwijkt van de werkelijke bouwkosten. Bij een standaard indexering wordt een percentage gehanteerd dat vaak kan afwijken van de werkelijke stijging van de waarde van je woning. Hierdoor kan er over- of onderverzekering ontstaan.

Onderverzekering

De term onderverzekering dekt de lading eigenlijk al. Je verzekering keert te weinig uit omdat de verzekerde waarde lager is dan de huidige herbouwwaarde. Dit had voorkomen kunnen worden middels een vaste taxatie op basis van artikel 7:960 BW.

Oververzekering

Een vaak iets minder belichte kant van verzekeren is oververzekering. Het gevaar hiervan is dat je te veel premie betaalt, terwijl de verzekering niet meer dan de werkelijke schade vergoedt. Ook dit voorkom je met een vaste taxatie op basis van artikel 7:960 BW.

Artikel 7:960 BW

De verzekerde zal krachtens de verzekering geen vergoeding ontvangen waardoor hij in een duidelijk voordeliger positie zou geraken. De vorige zin mist toepassing bij voorafgaande taxatie van de waarde van een zaak tot stand gekomen krachtens een aan een deskundige opgedragen beslissing of krachtens een beslissing van partijen overeenkomstig het advies van een deskundige.

Of dit kan zijn voor economische doeleinden

Je kan je woning ook laten taxeren voor economische doeleinden, bijvoorbeeld bij de aan- of verkoop van een woning, als onderbouwing van een investeringsbeslissing of bij (her)financiering.

Taxeren is echter complexe materie die deskundigheid en zorgvuldigheid vereist. Iets wat je dus het best over kunt laten aan de specialisten van FH Taxaties.

Onze taxateurs hebben jarenlange ervaring en wij zijn aangesloten bij het NWWI en taxatieweb zodat je voor je woning bij FH Taxaties verzekerd bent van een goed en gevalideerd taxatierapport.

Voor het taxeren van woningen hebben wij te maken met een werkgebied registratie. Dat houdt in dat wij woningen alleen in ‘groot Amsterdam’ mogen taxeren. Bijvoorbeeld naast Amsterdam ook in Amstelveen, Haarlem, Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen, Mijdrecht, Uithoorn, Zaanstad, Purmerend, Almere etc.

Vrijblijvende offerte?